İnsanoğlunun var olduğu günden itibaren daha iyi görünme isteği ve buna yönelik uyguladığı çeşitli güzellik yöntemleri olmuştur. Günümüzde özellikle dış görünüşle ilgili algılar daha fazla önem kazanmış ve erkekler de bu akımın içinde yer almışlardır. Giyim ve aksesuara önem verilmesi, iyi bir dış görünüş için spor yapma yanında yüz ve saç estetiği gibi cerrahi işlemler de tercih edilir hale gelmiştir. Özellikle yüz de altın oranlarını yakalamak için estetik alanında tam bir sektör oluşmuştur. Ülkemizde de bu sektöre önemli derecede yatırımlar yapılmaktadır. Kişilere en iyi hizmetin verilmesi, yüksek memnuniyet oranlarında bu hizmetin sunulması için değişen gelişen yeniliklere ayak uydurulmaya çalışılmaktadır.
Saç ekimi ise özellikle erkeklerde eski görünüme tekrar kavuşabilme, yüzdeki altın oranın tekrar yakalanması gibi kaygılarla birlikte saç kaybının yarattığı stresin giderilmesi, hatta sosyalleşme, özgüven artışının sağlanması ve buna benzer sebeplerle tercih edilmektedir. Bununla birlikte saç dökülmesi 20’ li yaşlara kadar düştüğü göz önüne alınırsa saç ekimine talepler gün geçtikçe artmaktadır. Ülkemiz ise saç ekimi’ nde dünya sıralamasında ilk sıralarda yer almaktadır. Dermatoloji ve Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif cerrahisi dalları altında saç ekim operasyonları yapılmaktadır.
Saç ekiminin yapılabilmesi için kişiden anamnez dediğimiz ön değerlendirme alınır. Öncelikle kellik olan bölge ve saç alınacak donör bölge yönünden değerlendirilir. Eğer kişi saç ekimine uygunsa ikinci olarak hastanın tıbbi öyküsü yani sağlığıyla ilgili sorgulama yapılır.
Hastanın ilk değerlendirmesinde ekime karar vermek için;
- Kişi 20 yaş ve üstü olmalı,
- Erkek tipi dökülmesi olması,
- Donör bölgesi yeterli olması
- Saç dökülmesi görülen alan açıklığı uygun olmalıdır.
İkinci olarak kişinin hastalık öyküsü alınır.
- Kronik hastalığı (kalp, şeker tansiyon vs.) olan hastalar uzman doktor onayıyla operasyona alınır,
- Bulaşıcı hastalığı olmayanlar,
- Psikolojik rahatsızlığı olmayan kişiler saç ekimine uygun kabul edilir.
Saç ekimi doku nakli operasyonudur. Yaklaşık 6- 8 saat süren bu operasyon için mutlaka steril (mikropsuz) bir ortam sağlanmalıdır. Kullanılan aletlerin temizliğinden ortam hijyeninde kadar çalışan personelin de uygulama yeterliliğine sahip olması önemlidir. Bu nedenle saç ekimi yaptıran kişilerin bunları da sorgulaması gerekir.
Öncelikle saç ekim ekibi sağlık personelinden oluşmalıdır.
Sağlık personelinin teknik ve mesleki yeterliliği olmalıdır.
Operasyondan önce mutlaka damar yolu açılmalıdır. Bu hasta sağlığı için önemlidir.
Her hasta için tansiyon, nabız gerekirse şeker ve monitörlü gözlem yapılabilecek koşullar sağlanmalıdır.
Gerektiğinde destek için anestezi ekibi de olmalıdır.
Kullanılan malzemeler her hasta için tek kullanımlık olmalı veya sterilizasyon ünitesinde özel olarak steril ettirilmelidir.
Ameliyathane koşulları sağlanmalıdır.
Gerekirse operasyon sonrası yatış ve takip yapılabilecek yatış koşulları uygulanabilmelidir.
Saç ekimi ciddi bir operasyondur sağlığınızı güvenilir kişilere ve kurumlara emanet edin.